Facebook pagina LinkedIn Twitter

Verlaag uw transitievergoeding door ontwikkeling of outplacement

Gepost in Artikelen

afwijzingen

Wetgeving verandert

Per 1 juli 2015 verandert de wetgeving, oa op het gebied van de ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding wordt een transitievergoeding. Als u een medewerker ontslaat die minimaal twee jaar in dienst is, heeft hij recht op een vergoeding van eenderde maandsalaris per gewerkt jaar. Vanaf het tiende jaar is dit een half maandsalaris per dienstjaar (tot 1 januari 2020 geldt voor de werknemer die langer dan tien jaar bij u in dienst is en op het moment van het ontslag vijftig jaar of ouder is, dat hij voor elk gewerkte dienstjaar na zijn 50e recht heeft op een maandsalaris, maar alleen als u een bedrijf hebt met 25 of meer werknemers). De transitievergoeding is maximaal 75.000 euro, of maximaal een jaarsalaris als de werknemer meer verdient dan dat bedrag.

Aftrekposten

Voor veel werkgevers is deze vergoeding een financiele strop. Hoe kleiner het bedrijf, hoe moelijker deze vergoedingen zijn op te brengen. Er zijn echter mogelijkheden om de hoogte van deze vergoeding te beperken. Dit is mogelijk door het opvoeren van transitiekosten en inzetbaarheidskosten, die aftrekbaar zijn van de transitievergoeding.

  1. Transitiekosten. Hierbij gaat het om de kosten die u maakt voor activiteiten en inspanningen bij (dreigend) ontslag. Deze kosten maakt u om de werknemer zo snel mogelijk aan nieuw werk te helpen. Denk aan coachings/scholingskosten, outplacementkosten of kosten voor een verlengde opzegtermijn.
  2. Inzetbaarheidskosten. Hierbij gaat het om de kosten die u maakt om de werknemer tijdens het dienstverband te versterken in zijn brede inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Dit mogen geen kosten zijn die u besteed heeft aan het verbeteren van de inzetbaarheid binnen uw organisatie. Kosten voor specifieke scholing waarmee de werknemer zijn (toekomstige) functie bij u beter kan uitvoeren, komen dus niet voor aftrek in aanmerking. Onder de inzetbaarheidskosten vallen bijvoorbeeld wel cursussen die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling of niet-werkgerelateerde (taal)cursussen. Deze kosten mogen uiterlijk vijf jaar vóór het einde van het dienstverband gemaakt zijn, tenzij de werkgever en de werknemer schriftelijk een andere periode overeenkomen.

Vastleggen

Voordat u de kosten maakt, moet u met de werknemer schriftelijk overeenkomen dat u ze later met een eventuele transitievergoeding mag verrekenen. Deze schriftelijke overeenkomst moet u in het personeelsdossier opnemen. Het instemmingsvereiste van de werknemer vervalt als over de kosten afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersverenigingen (bijvoorbeeld in de cao). Dit is ook het geval als de werkgever hierover afspraken heeft gemaakt met de OR.


Na de zomer stuurt minister Asscher het ontwerpbesluit voor advies naar de Raad van State.

(Bron: http://www.rendement.nl/hr/nieuws/thema/hervorming-ontslagrecht/id13525-kosten-aftrekken-van-transitievergoeding.html)

 

Wilt u meer weten over de transitievergoeding en/of de mogelijkheden voor u? neem even contact op met Judith Schoorlemmer, op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel (06) 46244662.

 

FacebookMySpaceTwitterDiggLinkedinRSS Feed
Pin It

 

Sollicitatiehulp.org

 

Informatie, voorbeelden, downloads, coaching, advies, workshops, teleseminars en artikelen lezen over alles wat met solliciteren te maken heeft? Op de dochterwebsite www.sollicitatiehulp.org vindt u alle informatie die u, of uw medewerker, nodig heeft! Neem een kijkje om het zelf te beoordelen.

Weg naar Succes

Het 7 stappen plan op dochterwebsite www.wegnaarsucces.nl is de basis van de loopbaancoaching van JS Loopbaancoaching. Op Weg naar Succes vindt u, of uw medewerker, alle stappen, uitgewerkt, met voorbeelden en ondersteunende artikelen en blogs. Neem een kijkje!